Tolice vojtěška a její využití pro naše zdraví

Jak ji poznáte

Tolice vojtěška je vytrvalá bylina s přímými lodyhami s krátkými trojčetnými řapíkatými listy. Lidově o ní můžete slyšet jako o Lucince. Kvete drobnými, sytě fialovými květy. Zajímavostí je, že i když se o ni ví už od dob starého Řecka a Říma, nenašla se nikdy její planě rostoucí verze.

vojtěška

Kdo ji využije

• uplatnění našla v lidovém léčitelství

• v kuchyni ji využijí všichni příznivci makrobiotické a vegetariánské stravy

• v zemědělství patří mezi nejkvalitnější pícniny

Proč ji zařadit do jídelníčku

• Šťáva ze zelených lodyh tolice se pije čerstvá. Velice vhodné je smíchat ji se šťávou z červené řepy a mrkve. Pravidelným užíváním malých dávek se v organismu snižuje hladina škodlivého cholesterolu v krvi, léčí záněty močových cest, reguluje hladinu cukru, zlepšuje krevní oběh. Chrání před praskáním drobných cévek.

• Prášek se dělá ze sušené kvetoucí natě, která se po usušení rozdrtí na prášek. Užívá se 2–4krát denně po půl lžičce. Může se rozmíchat třeba do ovocné šťávy. Pokud je to možné, upřednostňuje se čerstvá šťáva, která má silnější účinky.

• Hlavně v zimním období je jídelníček trochu méně pestrý, a tak naklíčená vojtěška představuje zajímavou variantu čerstvé potraviny. Klíčky se hodí do salátů, jako chutný doplněk třeba na namazaný krajíc chleba, nebo jako příloha k masu.

Klíčení není žádná věda a pro snadné a kvalitní klíčení je vhodné používat misku určenou přímo ke klíčení. Po třech dnech se dají sklízet čerstvé křehké klíčky.

naklíčená vojtěška1

Zdravá tolice vojtěška je zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, železa, zinku, mědi, draslíku, křemíku a fluoru. Obsahuje také vitamín A, B2, B12, C a K. Je pomocníkem při snadném vstřebávání bílkovin, brání kornatění cév, pomáhá vyhojení drobných poranění, odřenin a vředů a zabraňuje infekci. Pomáhá udržovat v dobrém stavu střevní mikroflóru, zmírňuje ženské obtíže a odvodňuje.